RSS

jocuri, poturi şi neuitate zâmbiri…

25 aug.

 

Am primit de curând o invitaţie la un “joc” menit să-i popularizeze pe micii meşteşugari din blogosferă. Desigur nu jocul în sine, cu numele lui somptuos atrăgător, m-a făcut să tresar de bucurie, ci surpriza invitaţiei, însoţită de un copleşitor alai de cuvinte prea meritorii pentru cuminţenia blogului meu. Mulţumesc din nou Jocului de Cuvinte pentru gândul spre mine, dar mai ales pentru dărnicia aprecierilor care mă poziţionează în rândul unor răsfoiri preferate.

Îmi place ideea acestui joc mai întâi pentru bucuria lărgirii orizontului de lectură prin referinţe pe care le preţuiesc, apoi pentru ocazia de a exprima, la rândul meu, câteva preferinţe care mă îmbogăţesc zi de zi cu felii de sensibilitate uluitor de frumos dăruite în cuvinte alese, jucăuşe, adânci, sau în imagini la fel de pline de poveste.

https://joculdecuvinte.files.wordpress.com/2015/08/liebster-award.png

Iată regulile acestui format, aşa cum ele înconjoară pământul, rotunjit de zâmbetele celor bucuroşi de joacă:

 • mulţumeşte persoanei care te-a nominalizat scriind link-ul către blogul ei în postare:
 • răspunde la toate întrebările primite;
 • nominalizează 11 bloggeri care au sub 500 de followers;
 • formulează 11 întrebări pentru cei nominalizaţi de tine;
 • nu poţi nominaliza persoana care te-a nominalizat pe tine;
 • trimite-le nominalizaţilor un link la postarea în care i-ai numit, să se informeze cum trebuie

Încă o dată mulţumesc, Jocule de Cuvinte, pentru bucuria dăruită mie şi neapărat formulez aici îndemnul meu de a nu conteni în joaca ta de cuvinte, în oricare din clipele şi felurile care te fac să zâmbeşti.cu sufletul.

 

Întrebările tale, Jocule, sunt ca o foarte plăcută invitaţie la o cană de poveste…

 01 – Ceea ce oferă platforma WordPress în varianta “free”, îţi este suficient? Ai dori ca oferta pentru această variantă, să fie mai diversificată?

sunt destul de atehnică, de aceea am câteva îndoilei cu privire la relevanţa acestui răspuns. nu am aşteptări mai mari de la platforma actuală şi pentru faptul că o folosesc doar ca pe sufragerie, colorată de mine, unde să vă pot aştepta şi primi călduros pe voi, cei de-ai casei şi pe alţii mai noi.

02 – Pe o scară de la 1 la 10, pe ce treaptă ai aşeza interesul tău pentru blogosferă?

interesul e undeva pe la 8-9. timpul afecteză dinamica interesului, ajustând uneori valorile

03 – Care a fost cel mai plăcut moment pentru tine, ca blogger?

cele mai frumoase momente ca blogger sunt cele în care ţi se arată că exişti, că transmiţi emoţie, că eşti printre preferaţii unor clipe care înseamnă ceva înăuntrul cuiva…

cred că cel mai plăcut moment a fost acela în care am apăsat butonul PUBLIC, după ce m-am dăruit timp de câteva zile celor câteva pagini cu care am început. a rămas o emoţie de neuitat, chiar dacă atunci nu am ştiut că nu e unică sau că va fi mult întrecută de uriaşele bucurii ce au urmat.

04 – Există pe blogul tău o postare la care ţii în mod special? Care este aceea?

există o postare pe care o îndrăgesc în mod special, mai ales pentru imensa bucurie cu care am scris-o, dar şi pentru nenumăratele frumoase emoţii care s-au întors la mine, după ce povestea mea a atins şi a întins zâmbete prin sufletele colindate…

uite, asta e https://adinacoltea.wordpress.com/2015/01/09/vine-vine-primavara/

05 – Dacă blogosfera nu ar fi existat, crezi că ai fi avut o prezenţă similară cu cea de aici, într-un alt mediu cultural?

similară, nu prea cred. nimic nu se compară cu amestecul de aici: oameni, treceri, culori aranjate după plac, etichete, notificări la fiecare bătaie în uşă…

chiar dacă mă simt minunat în alte medii culturale, oriunde altundeva, sunt musafir. aici e acasă. şi asta mă face să-mi evaluez subiectiv prezenţa aici.

ca şi aprecieri sau notorietate? eu cred cu convingere că fiecare mediu îşi clădeşte reperele în timp şi în strânsă legătură cu micile contexte ale fiecărui cadru. ca urmare e greu de estimat o cotă de prezenţă într-un mediu imaginat la modul general.

şi nu. nu mă privesc ca pe o prezenţă de referinţă într-un mediu cultural. sunt un amestec de emoţii şi dăruire, de drag de cuvinte şi culori, de poftă de joacă şi libertate în simţire, care probabil nu ar fi privit ca un întreg în alte medii culturale, iar bucăţile rupte de întreg nu au forţa să numească o prezenţă… cam asta cred.

06 – Cum vezi viitorul literaturii? În forma clasică, pe suport de hârtie, sau migrând spre alte medii?

părerea mea e că literatura se simte cel mai bine pe hârtie, iar alte medii au rolul benefic de a o promova în mai numeroase rânduri. nu cred că va dispărea de pe hârtie, poate şi pentru că am încredere în calitatea iubitorilor de literatură, ca oameni care ştiu preţui emoţia ţinerii în palme…

07 – Crezi că semnele diacriticele româneşti ar trebui eliminate în mod oficial, sau dimpotrivă, ar trebui impuse prin lege, în scrierile publice?

cred că limba română se scrie corect cu diacritice. nu elimin din preferinţele mele pe cei care scriu fără. nu numai pe acest motiv. dar consider că literatura, mai ales, are nevoie de o limbă română corectă. e prea frumoasă limba noastră, să nu vrem să o respectăm, întru totul.

08 – Consideri că este posibilă percepţia completă, pentru o poezie care nu este scrisă în limba maternă?

percepţia depinde de capacitatea fiecăruia de a simţi. ca dăruire sau ca receptare de emoţii. ca urmare limba nu poate fi o piedică la modul general.

09 – Preferi versul clasic, cu ritm şi rima, sau versul alb?

prefer mesajul un pic ascuns în cuvinte. prefer bucuria aceea de a căuta sensuri, de a vrea să mai cauţi, de a reveni şi a zăbovi pe cuvinte, întrebându-le, răspunzându-le, crezând ba una, ba alta. prefer mirarea din poezie, ca o încremenire în aerul dintre cuvinte, sau în lipsa lui, provocată de atâta încântare… prefer frunuseţea alăturării de cuvinte ce parcă n-au mai fost niciodată împreună şi surpriza sensurilor neaşteptate şi puterea vizuală ce scânteie din asemenea alăturări. iar aceste emoţii se pot ascunde în orice forme, ritmuri, rime sau versuri albe.

10 – Care este cel mai frumos oraş, pe care l-ai vizitat?

frumuseţea unui oraş cred că stă în emoţia paşilor care îl străbat. mereu e vorba de un amestec de stări, de culori, de lumini, de aripi…

ultimul cel mai frumos nou oraş prin care am zâmbit cu bucurie a fost Parisul.

11 – Ai o echipă de fotbal favorită? Care este aceea?

regret că te voi dezamăgi, dar nu am nicio legătură cu fotbalul.

 

Chiar dacă câteva bloguri au mai fost deja alese de alţii, în serii de nominalizări anterioare, mă fac că nu ştiu şi numesc aici câteva din preferinţele mele, subiectiv de dragi, într-o ordine voit aleatoare:

ghurhu.com – there is someone in my head, but it’s not me…

grădina cu ghimpi

anacronietzsche – fara semne

cu capul în nori…

fatadefragi

călătorru’

mihok tamas

nor

emerologheion

ubiquus’ hubris – apă crudă

tăciune – încins mă sting

 

Sunt pagini de bucurii în cuvinte, de frumoase dăruiri, pentru care vreau să vă mulţumesc, tuturor şi fiecăruia în parte şi vă spun, cu tot zâmbetul meu, că timpul petrecut cu voi îmi e minunată primăvară în simţire, iar eu iubesc primăvara. sufletul meu, mai ales…

 

Iată şi întrebările mele, la care tare m-aş bucura să vreţi să răspundeţi… se poate şi aici, mai jos, prin mesaj, sau cum vrea fiecare 🙂

 1. există un spaţiu ideal pentru un timp perfect?
 2. ce atribut al simţirii te face să vrei să opreşti timpul în loc?
 3. care e ultimul cuvânt inventat de tine?
 4. când spui emoţie, care e prima poveste la care te gândeşti?
 5. în care două cuvinte ai creiona frumosul din tine?
 6. cum descrii rostul ideii de spaţiu virtual în relaţia cu tine?
 7. prin ce se distinge autorul tău preferat de restul scrierilor care-ţi plac?
 8. ce aştepţi mai mult de la literatura contemporană?
 9. care înţelesuri te frământă, încă nepătrunse adânc?
 10. ce visezi pentru tine?
 11. ce deteşti cel mai mult la oameni?

 

mulţumesc încă o dată tuturor. şi celor nenumiţi aici, care sunt mulţi şi ce bine că sunt.

s-avem bucurie-n scris şi-n citire, deopotrivă! 🙂

 

 

Publicitate
 
13 comentarii

Scris de pe august 25, 2015 în pur şi simplu

 

13 răspunsuri la „jocuri, poturi şi neuitate zâmbiri…

 1. Jocul De Cuvinte

  august 25, 2015 at 3:51 pm

  Ma bucur ca ai gasit timp sa scrii aceste minunate lucruri! Am cateva comentarii la raspunsurile tale, dar nu am timp acum. Voi reveni!

  Apreciat de 1 persoană

   
 2. Andreotti

  august 25, 2015 at 7:37 pm

  Mulțumesc (și aici)! Promit să-mi fac timp și să preiau jocul, că e tare frumos!

  Apreciat de 1 persoană

   
 3. Mihok Tamas

  august 26, 2015 at 2:11 pm

  există un spaţiu ideal pentru un timp perfect?

  modurile conjunctiv și condițional-optativ au un timp perfect, dar sunt periculoase prin contrafactualitatea lor „să fi mers”, „aș fi mers”. adevărul poate fi tocmai de cealaltă parte: conștiința (nedublată de regrete a) prezentului.

  ce atribut al simţirii te face să vrei să opreşti timpul în loc?

  nu prea-mi doresc a-l opri. mi-e teamă de veșnicii, e ok așa, timpule, ține-o drept înainte.

  care e ultimul cuvânt inventat de tine?

  condormiezi (cei ce dorm împreună). dar prietena mea a inventat unul mai mișto: habotniță (botniță pentru habotnici, se înțelege).

  când spui emoţie, care e prima poveste la care te gândeşti?

  perioada gimnazială când, invitat de doamna profesoară să citesc cu voce tare de față cu ceilalți, dădeam o fugă la closet și acolo mă găsea sunetul de clopoțel. eram hipersensibil, prea emotiv, măgării de-astea.

  în care două cuvinte ai creiona frumosul din tine?

  îmi ajunge unul, firescul. eu sper că place și altora.

  cum descrii rostul ideii de spaţiu virtual în relaţia cu tine?

  mie îmi plac spațiile virtuale pt. că citesc multișor. iar între fictiv și virtual există multe asemănări. altminteri, spațiile virtuale de socializare le văd ca pe niște saloane ale secolelor precedente, unde se întâlneau cei de-o teapă / cei „cu invitație”. astfel, mă simt onorat să mă aflu în proximitatea unor oameni frumoși/valoroși.

  prin ce se distinge autorul tău preferat de restul scrierilor care-ţi plac?

  fiecare autor al meu preferat se distinge prin ceva de ceilalți: Gellu Naum (suprarealismul sălbatico-citadin), Emil Brumaru (erosul angelic), Ioan Es. Pop (echilibrul dintre epic și liric), Matei Vișniec (estetica absurdului, expresionismul temperat), Radu Vancu (drasticul levitând în domestic), Ioan Moldovan (splendoarea iterației diluată în [auto]ironie), Constantin Virgil Bănescu (delicatețea feroce), Floarea Țuțuianu (erosul femeii mature & creatoare), George Serediuc (acuitatea), Diana Bădica (un fel de concizie „pour l’art”), George Chiriac (misterul bine orchestrat și micile obsesii), Livia Ștefan (directețea). Luați împreună, poezia lor curge firesc creând astfel câmpuri energetice proprii.

  ce aştepţi mai mult de la literatura contemporană?

  fair-play la premii. abolirea intereselor.

  care înţelesuri te frământă, încă nepătrunse adânc?

  liniștea neselectivă a universului complice tuturor circumstanțor.

  ce visezi pentru tine?

  iubire, liniște, sănătate, putere, deci… o viață normală.

  ce deteşti cel mai mult la oameni?

  bunătatea din interes sau lașitate, vecină cu ipocrizia. și multe alte deprinderi universal-nocive.

  Apreciat de 2 persoane

   
  • Adina

   august 26, 2015 at 6:33 pm

   ce faine răspunsuri…
   poate numai prezentul unui timp perfect ne scuteşte de îndoiala alegerii corecte… şi asta într-un spaţiu bine condiţionat de frumoase conjuncţii 🙂
   veşnicia poate fi o teamă, dar şi deziderat, uneori, măcar pentru câteva clipe 🙂 însă vederea ta dreaptă dovedeşte că timpul te dăruieşte necontenit şi asta cred că e o bucurie a curgerii lui.
   cuvintele inventate sunt o specialitate a ta şi zâmbesc cu împlinită satisfacţie celor două exemple ale voastre 🙂
   emotivitatea este o dovadă a punerii de suflet. chiar şi când nu e nimeni la capătul celălalt…
   firescul… ce frumoasă calitate!
   îmi place asemănarea dintre fictiv şi virtual. la fel proximitatea oamenilor frumoşi/valoroşi.
   mulţumesc în mod special pentru minunata creionare a autorilor îndrăgiţi, în trăsături cheie. e un festin de repere literare, pe care îl voi preţui îndelung.
   „liniştea neselectivă a universului complice tuturor circumstanţelor” … tocmai m-am îmbogăţit cu o sintagmă de frumoasă adăncire de înţelesuri…
   îţi doresc să ai din plin parte de viaţa normală pe care o visezi şi în jurul tău cât mai puţine deprinderi universal-nocive!
   eşti o bucurie în cuvinte, domnule Mihok Tamas, din nou 🙂
   mulţumesc pentru dăruirea ta, în timp şi în vorbe frumoase!

   Apreciat de 1 persoană

    
   • Mihok Tamas

    august 27, 2015 at 8:43 am

    Eu îți mulțumesc, dragă Adina, și felicitări pentru întrebări! Au fost formulate „cu schepsis”, mi-au provocat exact latențele cu care îmi place să mă joc. Îți doresc să te poți juca în continuare și tot ce mi-ai dorit să ți se întoarcă înzecit. Sărutmâna!

    Apreciat de 1 persoană

     
 4. anna c. ronescu

  august 28, 2015 at 10:31 am

  Mulțumesc mult, Adina!
  Răspunsurile mele:
  https://anacronietzsche.wordpress.com/2015/08/28/leapsa-pe-ntrebate/ 🙂

  Apreciat de 1 persoană

   
  • Adina

   august 30, 2015 at 11:12 pm

   eu mulţumesc, anna!
   vin la tine să citesc, să mă bucur iar… să mulţumesc în mai multe cuvinte… 🙂

   Apreciază

    
 5. Jocul De Cuvinte

  septembrie 24, 2015 at 4:16 pm

  Am promis!? Am revenit! Ca „proprietar” de intrebari, imi rezerv dreptul si placerea de a „discuta” cu tine, despre raspunsurile tale.
  Intrebarea 1-Tu esti multumita cu WordPress „free”! Eu nu! Cred ca meritam mai mult! Noi, cei din sectiunea „free” am facut din WordPress, ceea ce este acum! De cand sunt in acest spatiu virtual, au fost facute cateva cosmetizari, dar nu a fost adaugat nici un instrument serios de performanta grafica. Capacitatea de stocare este moderata, pentru o grafica avansata si insignifianta pentru continut video. Este adevarat ca nu platim, dar si noi „facem bani”, prin trafic si reclama.
  Intrebarea 2-8 a fost raspunsul cel mai frecvent. Mentionarea lui 9, face din tine o campioana. La polul opus a fost un raspuns de 3-4. in ceea ce ma priveste aleg un 8-9 pentru „litere” si 9-10 pentru „fotografie”.
  Intrebarea 3-Nimic de comentat. Ma ajuta sa te cunosc mai bine!!!
  Intrebarea 4-Idem 3!!!
  Intrebarea 5-Este o intrebare „capcana”! Nu un obtinerea unui anume raspuns este scopul, ci constientizarea valorii acestui spatiu virtual, care ne ofera posibilitati unice, de comunicare si exprimare artistica.
  Pauza fortata! Voi reveni!

  Apreciază

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: