RSS

Vine, vine primăvara…

09 ian.

 

În oraşul cu cele mai multe felinare trăia, neliniştit, un semn de întrebare, frumos de arătos şi tare curios. Mereu întreba câte ceva, oriunde mergea, oriunde stătea, de unde părea că ar putea fi vreo iscoadă, tocmită de cineva.

Într-o dimineaţă senină de primăvară deplină, când soarele abia dezmorţea zâmbetele pe chipuri şi, chipurile, el încă nu-şi băuse cafeaua, ieşi şi păşi pe strada pavată, la una din terase, subtil pitită între două case, renumită, desigur, pentru cea mai gustoasă cafea când eşti singur. Şi asta, pentru că proprietare erau două feline cu gusturi fine, întrucât fiecare cafea era aievea garnisită cu câteva pătrăţele de delicioasă ciocolată amăruie, aşezate ingenios în formă de flăcăruie.

Când nu era nimeni prin preajmă, când şi când, îşi punea întrebări în gând, ori nota diverse dileme într-un caiet plin de gânduri şi de poeme.

În faţa lui, ilar, la un etaj intermediar, dintr-o fereastră cu o singură glastră, îl privea pierdut şi uşor abătut un unicorn naiv pictat pe nişte jaluzele de culoarea unei păduri abia înverzite.

“Dacă zici «un unicorn» se pune că e pleonasm?” Se întrebă civilizat şi foarte amuzat, într-un gând bine dispus şi mustind a sărbătoare.

În ziua aceea era mare forfotă, pentru că la capătul promenadei era amenajat, într-un spaţiu protejat, un mare bâlci, cu ocazia înfloririi primilor ghiocei. Copiii alergau ca potârnichile după baloanele de săpun, desprinse cu gând bun, din cele două guri căscate în cele două capete colorate aparţinând, concomitent, aceluiaşi căpcăun imaginar şi imaginat pentru a da un sens şi un zâmbet intens haosului din piaţă.

Un vânzător ambulant îşi plimba tacticos şi extrem de politicos o tarabă plină de cutiuţe şi sticluţe cu capace colorate, chiar adevărate, ce părea, cel puţin de la distanţă, un altar de mirodenii.

“Rugăciunile aromate or fi mai preferate?” Zâmbea şi nota, cu buzele muiate în cafea, distinsul erudit, ce părea chircit, dar de fapt stătea tolănit şi minunat de tihnit, sub soarele blând al unui nou început de primăvară.

La o masă vecină, de tăcere plină, lângă o scrumieră în formă de dovleac cioplit, din a cărui gură cu surâs dreptunghiular se revarsă, ca într-o farsă, câteva ambalaje goale, rămase în urma unor bomboane de ciocolată moale, stă sfioasă şi lipicioasă o virgulă fermecătoare.

Când privirile li s-au întâlnit, aproape s-au ciocnit, apoi în râs au bufnit şi imediat s-au şi îmbrăţişat, acolo sus, în aer, printre aripi de fluturi şi păsări zglobii şi stele făclii.

Jos, pe terasă, ca într-o crevasă, timpul, ca să nu îngheţe, se aşeză cu francheţe pe un norişor de gânduri albe, pufoase, ca pe o pernă cu desene haioase, gata să savureze, pe îndelete, emoţii complete ce, iată, încep o încântătoare poveste…

“Mai ai bomboane? Aş vrea să-ţi spun nişte cuvinte dulci.. Uite, în schimb îţi dau din cafeaua mea cu lapte, poate vrei să îmi spui şi tu nişte şoapte…”

 

 

 
17 comentarii

Scris de pe ianuarie 9, 2015 în cuvinte de poveste, pur şi simplu

 

Etichete: , , , , , , , , ,

17 răspunsuri la „Vine, vine primăvara…

  1. illusion

    ianuarie 9, 2015 at 7:10 pm

    Pitoresc loc! Unde e mai exact?

    Apreciază

     
  2. Lili

    ianuarie 11, 2015 at 2:56 am

    Mi-a fost ușor să îmi imaginez fiecare cuvânt. Dacă aș putea să trăiesc în imaginația mea!

    Apreciază

     
    • Adina

      ianuarie 11, 2015 at 10:19 am

      putem trăi. trebuie să putem.
      pentru o imaginaţie sănătoasă trebuie să trăim în ea, câte un pic în fiecare zi. 🙂

      Apreciază

       
      • Sandu Barbu

        ianuarie 11, 2015 at 1:29 pm

        Cu voia ta, am să reproduc reveria aceasta sănătoasă pe voiceblogul meu. Pot avea aprobarea ta?

        Apreciază

         
  3. Adina

    ianuarie 11, 2015 at 1:32 pm

    desigur 🙂

    Apreciat de 1 persoană

     
    • Sandu Barbu

      ianuarie 11, 2015 at 1:46 pm

      Am să anunţ când e gata. E ok să ne tutuim? I already „jumped the gun”. 🙂

      Apreciază

       
  4. Adina

    ianuarie 11, 2015 at 2:37 pm

    sigur că e ok. aştept semnalul 🙂

    Apreciat de 1 persoană

     
  5. Sandu Barbu

    ianuarie 12, 2015 at 12:53 am

     
    • Adina

      ianuarie 12, 2015 at 10:20 am

      e mai degrabă neaşteptat … de minunat!
      mulţumesc. foarte mulţumesc 🙂

      Apreciază

       
      • Sandu Barbu

        ianuarie 12, 2015 at 3:30 pm

        The things we do for those who feel
        Enrich us both and many more.
        Advancing, we’ll be richer still
        Oh, so much richer than before!
        Sandu Barbu, 12.01.2015

        Apreciat de 1 persoană

         
  6. Adina

    ianuarie 12, 2015 at 4:42 pm

    so nice and true.
    i smile to you and thank again 🙂

    Apreciat de 2 persoane

     
  7. arhitectul

    ianuarie 26, 2015 at 11:17 am

    Eu am mai cerut o cafea, sunt la acea cafenea pitită între două case de pe strada pavată, renumită pentru cea mai bună cafea când ești singur, deși nu sunt sigur că am nimerit locul, pentru că nu găsesc felinarele; poate locul este acesta, dar timpul nu l-am nimerit; cu timpul mă păcălesc de cele mai multe ori.

    Apreciat de 1 persoană

     
    • Adina

      ianuarie 26, 2015 at 12:38 pm

      bucură-te de cafea şi de ciocolata amăruie. şi degrabă nu pleca. locul e bun. felinare nu sunt, căci terasa pitită se vrea un pic ferită, iar lumina naturală e mult mai specială, decât cea artificială… 🙂
      timpul e pus pe şotii, ştiu. dar dacă nu eşti prea grăbit, se lasă îmblânzit. încerc să ajung şi eu, la timpul potrivit 🙂

      Apreciază

       
  8. ioanmserban

    februarie 15, 2015 at 3:36 pm

    🙂

    Apreciat de 1 persoană

     

Lasă un comentariu